Informatie,  Persoonlijk

Suiker in thee

Vandaag een anders soort blogpost. We kwamen iets tegen wat ik niet helemaal kon geloven en daarom wilde ik er meteen een blogpost over schrijven, want misschien wist jij het ook nog niet? Bij sommige thee smaken worden stiekeme suikers toegevoegd, in de vorm van zoetstoffen en aroma’s. Zelf ben ik steeds bewuster bezig met mijn voeding en probeer ik zo min mogelijk geraffineerde suikers/zoetstoffen te eten en drinken. Ik had er nog nooit over nagedacht dat in thee ook suikers of zoetstoffen verstopt konden zitten. 

Nathan kwam toevallig op Youtube een aflevering van de keuringsdienst van waarde tegen, gepost op 03-07-2019. Deze aflevering ging over deze suikers in de thee. In het theezakje zit de verkruimelde thee en vaak witte bolletjes. Dit zijn de ‘aroma’s’ waar de zoetstoffen/smaakmakers in verstopt zitten. Je proeft het ook echt als je alleen een korreltje op de tong legt. Deze bolletjes bestaan vaak uit 50-70% suiker. Maar je weet niet precies wat erin zit omdat ze op de verpakking alleen vermeld staan als aroma’s. 
Wij hebben onze theedoos er meteen bij gepakt en al onze thee opengemaakt om te checken of wij ook thee hadden met deze bolletjes. We kwamen erachter dat wij ook een paar smaken hadden met de bolletjes. Ook een paar waarin we het niet verwacht hadden, omdat andere smaken van dat merk de bolletjes niet hadden. Van onze thee was het merk met de meeste smaken zonder de aroma’s Zonatura, maar er zullen vast meer merken zijn die de aroma’s niet gebruiken. 

Onze thee zonder de suikerbolletjes
Onze thee met de suikerbolletjes

De aroma’s worden vaak toegevoegd aan de thee zakjes om de slechtere kwaliteit te verhullen of om de smaak te versterken. In een thee zakje wordt de thee toch al verkruimeld dus maakt de kwaliteit niet heel veel uit, om de smaak lekker te krijgen kunnen de aroma’s toegevoegd worden. Losse thee is vaak van betere kwaliteit, hier kan minder verhult worden omdat je alles ziet. Bij losse thee worden de stoffen beter opgenomen door het hete water. 

Wij gaan sowieso de thee smaken die we nu ontdekt hebben met de bolletjes niet meer kopen en zo veel mogelijk over op losse thee, hier waren we al mee bezig in verband met afval. Maar na dit gezien te hebben alleen nog maar fanatieker. Mijn favoriete thee is kamille thee. Wat voor thee drink jij en weet je nog een merk of smaak zonder deze aroma’s?

Tot de volgende!

Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *