Informatie,  Stoffen

Stoffen: Spijkerstof/denim

In deze post vertel ik wat meer over wat ik zelf allemaal heb uitgevonden over milieuvriendelijke kleding. Lang niet alle stoffen zijn milieuvriendelijk of natuurlijk. Eerder heb ik een post over katoen, polyester, bamboe en wol geschreven. In deze post alles over Spijkerstof.

Spijkerstof (ook wel denim genoemd) wordt gemaakt van katoen en is zeer sterk. Het is een gekeperde stof, dit is een verbinding die zich kenmerkt in een schuine lijn in de geweven stof. Dit is een stevige verbinding waardoor spijkerstof erg duurzaam is. 

Hoe wordt het gemaakt:

De katoen wordt geoogst en hier worden garen van gemaakt. Er zijn ongeveer 150 bolletjes katoen nodig per spijkerbroek. Deze katoenbolletjes worden gewassen en gemengd, elk bolletje heeft net een andere samenstelling en hierdoor worden de eigenschappen van de verschillende bolletjes bij elkaar gevoegd en krijg je een goede kwaliteit katoen. Hierna wordt de katoen uitgerekt zodat het gesponnen kan worden tot garen. Deze garen worden dan weer gedraaid tot touw. De stof wordt hierna geverfd met indigo blauw. Dit wordt gedaan met verfbaden, hoe vaker dit proces herhaald wordt, hoe donkerder de stof. De touwen worden hierna ontrafeld en nu kan het weefproces beginnen. De garen worden geweven met de keperverbinding dit is een stevige verbinding met 4 draden die een schuine lijn geven in de stof. Hierna wordt de stof in alle richtingen uitgetrokken zodat de pijpen niet gaan draaien. De stof wordt nu ook voorgekrimpt zodat na aankoop van de kleding de stof 20% minder krimpt.

Nu kan de kleding gemaakt worden en een laatste bewerking krijgen met kleur en gedragen looks zoals stonewashing, scheuren en gaten. 

Met spijkerstof kan van alles gemaakt worden, maar is natuurlijk het meest bekent van de spijkerbroeken en spijkerjasjes. Spijkerstof wordt dus gemaakt van katoen. De verantwoordste spijkerstof is van biologisch- of gerecycled katoen. Lees daar in deze blog meer over. De spijkerstof wordt naar katoen ook wel gemengd met andere stoffen bijvoorbeeld elastaan voor extra stretch. Dus kijk even in het label om zeker te weten dat jou spijkerstof van katoen is gemaakt. 

Een merk dat ik een tijdje terug heb ontdekt is Mud jeans. ik wil heel graag een broek van dit merk. Mud jeans heeft broeken (en andere kleding) van gerecycled katoen en biologisch katoen. Ik kan alleen geen winkel vinden die dit merk verkoopt en ik wil eerst een keer passen voordat ik online bestel. Met spijkerbroeken is het wel belangrijk dat ze goed zitten, ik vind broeken die te hoog zijn echt niet fijn. Je kan ook een oude broek inleveren die ze dan recyclen of een spijkerbroek leasen. Je betaald je broek dan in 12 maanden af en na die 12 maanden kan je of een nieuwe broek leasen en de eerste terugsturen of de broek gewoon houden. Op de site kan ik niet heel duidelijk vinden waar ze verkocht worden. Als iemand weet waar in Nederland ze dit merk verkopen, laat het me weten in de reacties

Tot de volgende!

Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *