Informatie,  Stoffen

Stoffen: Bamboe

In deze post vertel ik wat meer over wat ik zelf allemaal heb uitgevonden over milieuvriendelijke kleding. Lang niet alle stoffen zijn milieuvriendelijk of natuurlijk. Eerder heb ik een post over katoen, polyester en wol geschreven. In deze post alles over bamboe.

Bamboe is natuurlijk, het is een soort gras en groeit super snel. Het heeft niet veel water nodig en ook geen pesticiden. Bamboe heeft alleen zonlicht nodig om te groeien. Na het kappen van de moederstam maakt een bamboe plant weer kleinere stammen aan. Een bamboe bos kan zich hierdoor weer snel aanvullen na kappen en kan meerdere keren geoogst worden. De bamboe zelf is dus erg milieuvriendelijk. Bamboe als stof heeft veel voordelen. Het neemt vocht goed op door de holle structuren, het is antibacterieel, door de ronde structuur valt het soepel en is het super zacht en het is ook nog eens makkelijk te verven. Bamboe is alleen erg hard van structuur waardoor speciale methodes nodig zijn om het te verwerken tot textiel. 

Er zijn twee manieren op bamboe te verwerken tot vezels om stof van te maken, mechanisch en chemisch. Op de mechanisch manier wordt de bamboe vermalen en verhit waarbij natuurlijke enzymen worden toegevoegd om de bamboe af te breken. Hierdoor ontstaat een papperige massa. Deze kan worden gekamd en daarna gesponnen worden tot garen. Dit is wel een milieuvriendelijke methode, alleen wordt deze niet veel gebruikt omdat dit een kostbaar proces is en ook erg arbeidsintensief. De chemische manier is de meest gebruikte methode, maar ook het minst milieuvriendelijk. In dit proces worden namelijk chemicaliën gebruikt die schadelijk kunnen zijn voor het milieu, mens en dier. Deze chemicaliën komen ook in het milieu terecht door onder andere het afvalwater. Ook de arbeidsomstandigheden zijn om deze redenen een discussie punt. 

Een meer milieuvriendelijke methode voor de chemische methode is een closed loop systeem, hierbij worden de chemicaliën hergebruikt in plaats van dat ze in het milieu terecht komen. Ook kunnen in dit proces de natuurlijke enzymen gebruikt worden om een deel van de chemicaliën te vervangen. 

Als je dus wilt weten of je kleding van bamboe ook echt milieuvriendelijk is moet je heel wat research doen naar het bedrijf dat de kleding maakt. De kleding gemaakt op de mechanische manier is meestal wat minder zacht dan de kleding gemaakt op de chemische manier. Dit is wel een trucje, maar als je het zeker wilt weten gaat dat wat research kosten. 

Ik ga zeker opzoek naar kleding van bamboe en dan natuurlijk het liefste kleding gemaakt op de milieuvriendelijkste manier. Dus via de mechanische manier. Dit wordt wel wat zoekwerk, dus als ik wat heb gevonden zal ik daar zeker een blogpost over schrijven. 

Tot de volgende!

Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *