An Otter Design,  Duurzaamheid,  Informatie

Wat is slow fashion?

De vorige de blog ging over fast fashion, deze keer gaat het over het tegenovergestelde: slow fashion. Ik had hier zelf nog nooit over gehoord, maar kwam het tegen met mijn research naar fast fashion en duurzame kleding. Dus heb ik het natuurlijk weer helemaal uitgezocht en schrijf ik in deze post over slow fashion alles wat ik heb ontdekt. 

Zoals je misschien al denkt is slow fashion precies het tegenovergestelde van fast fashion. Slow fashion is langzame mode het is over het algemeen kleding van goed kwaliteit die lang meegaat. Het laat zich veel minder leiden door trends, er komen niet elk seizoen talloze lijnen uit met nieuwe kleding. Het is eerlijke en verantwoorde kleding. De bedrijven die de kleding maken zijn transparant over de hele keten in het proces. Alles wordt gemaakt onder eerlijke en veilige omstandigheden en er is geen kinderarbeid. Ook worden er geen gevaarlijke stoffen gebruikt in het hele proces. Vaak wordt er ook alles aan gedaan om zo milieuvriendelijk te werk te gaan, bijvoorbeeld door te besparen op water of door stoffen her te gebruiken. Dit wordt allemaal gewaarborgd met allerlei keurmerken. 

Om al deze redenen is deze kleding vaak wel duurder dan de kleding uit de fast fashion industrie. Voor het zelfde budget heb je dus wel minder kleding, maar het gaat een stuk langer mee, je weet dat er geen gevaarlijke stoffen gebruikt zijn en je weet dat de mensen die het hebben gemaakt ook eerlijk behandeld worden. 

Om slow fashion te herkennen zijn er een aantal dingen waar je op kan letten. De volgende punten kwam ik op verschillende websites tegen. Dus als je wil weten of je aankoop duurzaam en verantwoord is, volg dan deze tips. 

Bestudeer eerst het label van je kledingstuk. Kleding die van synthetische stoffen is gemaakt is goedkoper en over het algemeen minder milieuvriendelijk en duurzaam dan kleding van natuurlijke materialen. Ik ga persoonlijk het liefste voor biologisch katoen. Katoen is een natuurlijke stof en bij biologisch katoen wordt een stuk minder water gebruikt dan bij gewone katoen. 

In het label kan je ook vinden of een kledingstuk een keurmerk heeft. De logo’s van bijvoorbeeld Fairtrade Max Havelaar, Made-By, Global Organic Textile Standard (GOTS) en Fair Wear Foundation zijn een garantie dat je slow fashion in je handen hebt. Over deze keurmerken heb ik al of ga ik nog blogs schrijven! De kleding die wij gebruiken voor An Otter design is van Stanley/Stella en heeft ook een aantal van deze keurmerken.

Kijk ook naar de stiksels en voel of het kledingstuk fijn aanvoelt. Kijk vooral of de stiksels er goed uitzien op de plekken waar veel druk komt te staan. Dit is bijvoorbeeld bij de oksels, het kruis en de dijen. Kijk ook naar tekenen van besparing, bij een duurzaam kledingstuk is niks afgeraffeld. Kijk als laatste naar de knopen en ritsen, de fast fashion industrie maakt graag gebruik van slechtere kwaliteit knopen en ritsen die er vaak af vallen na een paar keer dragen. 

Het is super fijn om te weten dat de kleding die je aan hebt en de producten die je gebruikt goed zijn voor jezelf, maar ook goed zijn voor de mensen die ze gemaakt hebben. Wij zijn nu midden in het proces om alles in ons leven te verduurzamen. Ook met An Otter Design gaan we voor de meest duurzame weg, onze kleding en tasjes zijn gemaakt van biologisch katoen en we zullen altijd zo transparant mogelijk zijn. Wat vind jij? Is slow fashion beter dan fast fashion? Ik vind het zeker beter! Laat het weten in de reacties. 

Tot de volgende!

Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *