An Otter Design,  Informatie

Wat is fast fashion?

Je hebt er vast al wel eens over gehoord: fast fashion. Ik had er wel van gehoord maar wist niet precies wat het inhield. Dus heb ik het natuurlijk helemaal uitgezocht en schrijf ik in deze post over fast fashion alles wat ik heb ontdekt. Fast fashion is de laatste jaren flink in opkomst. Alles moet meer en snel, mensen willen veel kleding voor een lage prijs en dat is waar fast fashion op is gebasseerd. 

Fast fashion moet meegaan met de laatste mode. Er worden per seizoen meerdere collecties uit de grond gestampt. Mensen willen graag het nieuwste van het nieuwste hebben en op deze manier blijft er iets om naar uit te kijken en te kopen, ook al heb je al genoeg kleding. Kledingkasten puilen uit en mensen dragen kleding maar 1 keer. De kleding wordt hierdoor niet meer gemaakt om lang mee te gaan en de prijzen moeten alleen maar lager en lager waardoor de kwaliteit ook steeds slechter wordt. Deze kleding kan dan ook niet gerecycled of 2e hands verkocht worden. 

In maar 4 weken kunnen deze bedrijven van ontwerp naar kledingstuk dat klaar is voor de verkoop. Op deze manier kan je wel mee met de mode, maar omdat alles zo snel en veel moet gaat de kwaliteit wel achteruit. De kleding in de fast fashion industrie wordt vaak gemaakt onder slechte abeidsomstandigheden, de mensen worden slecht betaald en werken hierdoor veel over om te kunnen overleven van het salaris dat ze krijgen. Vaak wordt ook kinderarbeid gebruikt, vooral voor de kleine pailletjes en kraaltjes. De machines die dit kunnen zijn veel te duur, kinderen zijn goedkoper. 

Ook voor het milieu is fast fashion niet goed. Er worden veel chemicalien gebruikt die slecht zijn voor het milieu, maar ook voor de mensen die ermee werken. Omdat alles zo snel moet, worden er veel grondstoffen gebruikt in veel te korte tijd en worden langbouw gebieden uitgeput. De kleding is vaak van slechte kwaliteit, zodat na een paar keer dragen de kledingstukken in de afvalbak terecht komen. De afvalbergen worden hierdoor steeds groter en groter.  

De bewuste collecties die sommige bedrijven doen of de donaties die gedaan worden door grote bedrijven zijn super goed, maar het blijft nog steeds fast fashion. De bedrijven zijn niet transparant over hoe de kleding gemaakt wordt. Ook outlet centra die voor een lagere prijs dure merkkleding verkopen doen vaak mee met fast fashion. Dit is vaak slechtere kwaliteit kleding of de overtollige/onverkoopbare delen van een collectie. 

Met al deze info is je volgende tripje naar de stad misschien iets moeilijker geworden. Ik zal je daarom een paar tips geven, want dit wil natuurlijk niet zeggen dat je niet meer mag shoppen. Je kan over de volgende punten een keertje stilstaan:

  • Heb ik dit kledingstuk echt nodig?
  • Heb ik al iets dat erop lijkt?
  • Is het makkelijk te combineren met de kleding die ik al heb?
  • Gaat het kledingstuk lang mee?
  • Voelt het kledingstuk als goede kwaliteit en is het goed afgewerkt?
  • Is er een duurzaam of eerlijk alternatief?
  • Kan het gerecycled of hergebruikt worden als ik dit kledingstuk ooit weg doe?

Zelf ben ik bezig mijn kledingkast te verduurzamen, ik heb nog een hoop kleding van voor ik bewust met dit alles bezig was. Ik draag alles op en ik koop nu alleen nog maar kleding waar ik goed over nadenk en van duurzame merken/stoffen is gemaakt. Dus niet meer elk seizoen een paar nieuwe shirtjes, maar gewoon een paar leuke en super fijne basics in mijn kast. Wij zullen altijd zo transparant mogelijk zijn. Wij gaan met An Otter Design in ieder geval voor slow fashion, hier kan je meer over lezen in de post van komende vrijdag. 

Tot de volgende!

Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *