Achter de schermen,  An Otter Design,  Zeefdrukken

Onze eerste zeefdruk spullen

Na veel getwijfel en research hebben we besloten om zelf onze shirtjes te gaan bedrukken. We hebben een cursus zeefdrukken gedaan bij Raaf meer hierover kan je lezen in een blog van Yvette. Hierna zijn we research gaan doen wat we minimaal nodig hebben om te beginnen met het bedrukken van t-shirtjes en papier (denk aan posters, ansichtkaarten, stickers voor op de verpakking en tasjes/brievenbus dozen) 

Op marktplaats kwamen we een mooie starterskit tegen, met een tafel, een raam, emulsie, inkt, lampen en andere benodigdheden.

Marktplaats starterskit

Na hier van alles mee geprobeerd te hebben kwamen we erachter dat de emulsie en inkt al vrij oud waren. De inkt was dik, de emulsie om de afbeelding op het zeefdruk raam te zetten wilde niet goed meer drogen. Als we deze na het belichten uitspoelden met water verdween niet alleen het ontwerp van de zeef (wat de bedoeling is) maar ook de emulsie er om heen. We hadden duidelijk nog meer spullen, nieuwe inkt en emulsie  nodig om echt te kunnen beginnen.

Na wat googlen en vele leveranciers te hebben bekeken zijn we uitgekomen bij Siebdruckversand, een leverancier in Duitsland.  

Waarom helemaal in Duitsland en niet een meer uit de buurt? Wij hebben voor siebdruckversand gekozen omdat ze alles hebben wat we nodig hebben voor een goede prijs. Daarnaast hebben ze op youtube veel instructie filmpjes over zeefdrukken en zijn ze continue bezig met vernieuwing. Maar het belangrijkste punt was dat zij als enige Vegan inkt verkopen. Meer hierover kan je lezen in een volgende blog.

Wat hebben we nodig om een zeedruk atelier in te richten? Onze eerste bestelling bestond uit 4 extra zeefdruk ramen, wat accessoires, gereedschappen, vloeistoffen en 8 potten inkt. 4 Kleuren inkt om op papier te kunnen drukken en 4 voor textiel. 

Zeefdruk ramen
Andere zeefdruk benodigdheden

We hebben ervoor gekozen om te beginnen met de basis kleuren rood, geel, blauw, wit en zwart. Hiermee kunnen we in principe elke kleur mengen die we willen. Wel moeten we dan rekening houden met het feit dat als we kleuren gaan mengen elke batch verschillend zal zijn. Het is namelijk erg lastig om kleuren met de hand te mengen, we zullen altijd kleine verschillen houden. Maar dit maakt elke druk juist uniek. 

Ook hebben we veel dingen zelf moeten ontwerpen en maken omdat we maar een beperkt budget hebben. We vinden dit allebei veel te leuk om te doen. We hebben zelf een fotografie tafel gemaakt, een spoelbak om de zeefdruk ramen uit te spuiten, een bezinkingsbak, een voorpui voor ons atelier en nog meer. Over elk project komt een aparte blog met foto’s en uitleg hoe en waarvoor we het hebben gemaakt.

Bedankt voor het lezen van deze blog, ik ga weer verder met klussen of zeefdrukken, tot de volgende.

Nathan

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *