An Otter Design,  Informatie,  Keurmerken

Kleding keurmerken: Woolmark

In een serie blogposts vertel ik wat ik zelf allemaal heb uitgevonden over milieuvriendelijke kleding. Over alle verschillende stoffen en keurmerken heb ik al veel research gedaan. Een keurmerk is een goede manier om duurzame kleding te herkennen. In vorige blogposts het ik al over verschillende stoffen en keurmerken verteld. In deze post alles over het Woolmark keurmerk.  

Bij Woolmark denk je meteen aan een keurmerk voor wol en dat is het ook. Producenten met artikelen van wol zoals kleding, tapijten en beddengoed kunnen een licentie aanvragen voor het Woolmark. Het keurmerk staat voor de kwaliteit van de wol, het zegt helaas weinig over het welzijn van de dieren of over werkomstandigheden. Het moederbedrijf, Australian Wool Innovation AWI, werkt wel samen met twee organisaties voor dierenwelzijn en gezondheid in Australie. De belangrijkste eis van dit keurmerk is dat de producten uit 100% scheerwol moet bestaan. Het is een Australisch keurmerk dat wol populairder wil maken en promoten. Naast het woolmark hebben ze een aantal categorien. Pure new wool bestaat voor 100% uit nieuwe wol. Bij woolmark rich blend bestaat de wol voor 50-99% uit nieuwe wol. Bij Wool blend performance bestaat de wol voor 30-49% uit nieuwe wol.

Woolmark is dus een goed keurmerk als je kijkt naar de kwaliteit van je kleding, maar er kan niet met zekerheid gezegd worden dat de dieren helemaal goed behandeld zijn en de werkomstandigheden optimaal zijn. Dit moeten we maar gewoon hopen omdat het moederbedrijf AWI wel samenwerkt met organisaties die hiervoor staan.

Tot de volgende!

Yvette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *