An Otter Design,  Informatie,  Keurmerken

Kleding keurmerken: OEKO-TEX

In een serie blogposts ga ik vertellen wat wij allemaal hebben uitgevonden over milieuvriendelijke kleding. Over alle verschillende stoffen en keurmerken hebben we veel research gedaan bij het opstarten van An Otter Design. Een keurmerk is een goede manier om duurzame kleding en producten te herkennen. In vorige blogposts ging het al over verschillende stoffen en keurmerken

De blog van vandaag gaat over het keurmerk Oeko-Tex. Oeko-tex heeft verschillende labels, zoals de standard 100, made in green en leather standard. Dit keurmerk richt zich op het testen en certificeren van textiel. Ze zorgen ervoor dat schadelijke stoffen beperkt gebruikt worden, hierdoor heeft het ook raakvlakken met duurzaamheid. 
Oeko-Tex Standard 100 wordt in verschillende stadia toegepast, het hangt ervan af of ruwe materialen of eindproducten worden getest en gecertificeerd. Oeko-Tex Standard 100 wordt het meest gebruikt door bedrijven. De Oeko-Tex Standard 100 wordt niet alleen toegepast op kleding en textiel maar ook op bijvoorbeeld speelgoed, tafellakens of tuinkussens van textiel. Het label wordt beheerd door de International Oeko-Tex Association. Bij de International Association for Research and Testing in the Field of Textile Ecology (Oeko-Tex) zijn verschillende instituten aangesloten die kijken of producten aan de criteria voldoen.

Er zijn naast de Standard 100 ook 2 andere labels. De Oeko-Tex Standard 1000 en Oeko-Tex Standard 100 plus, waarbij ook naar ecologische en sociale aspecten gekeken wordt. Helaas worden deze labels minder vaak toegepast bij de productie van textiel omdat deze complex zijn om te behalen. De andere labels van Oeko-tex zijn made in green en de leather standart. Het made in green label laat zien dat het product is getest op schadelijke stoffen en dat de textiel gemaakt is onder duurzame, milieuvriendelijke en goede sociale omstandigheden. De leather standard is een label van Oeko-tex speciaal voor leer. 

Het Oeko-Tex Standard 100 label ben ik al in verschillende winkels en bij verschillende producten tegen gekomen. Yvette en ik waren voor de hond van mijn schoonmoeder opzoek naar een leuk speeltje toen we in de dierenwinkel een hele lijn aan speeltjes zagen met het label Oeko-Tex Standard 100. Dus hier hebben wij een leuke lama van uitgekozen. 

Toen Yvette laatst met haar moeder opzoek ging naar kussens voor in de nieuwe tuinstoelen kwamen ze bij de action leuke kussens tegen met hetzelfde label. Wij waren blij om te zien dat een winkel zoals de action toch nog spullen verkoopt met een bewust keurmerk. We zien graag meer van dat. Wij kennen dit label vooral van de T-shirtjes die wij zelf verkopen in onze webwinkel. Wij hebben bewust voor een leverancier gekozen die zelf ook bewust bezig is met het verbeteren van de textielindustrie. Onze leverancier van de kleding in de webshop, Stanley/Stella, heeft verschillende keurmerken waaronder het Oeko-Tex Standard 100 label. Zoals PETA, dit keurmerk garandeert dat de kleding 100% veganistisch is. (later hier meer over in een volgende blog). Naast deze twee fantastische keurmerken heeft Stanley/Stella ook het GOTS keurmerk en gebruiken ze dus biologisch katoen. 

Hopelijk zien jullie uit naar onze volgende blog!

Nathan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *